preloader

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Yazı Boyutu:

10 yıldır Cunda’da hizmet veren Ayna Restoran’ın sahipleri ve şefleri Ezgi Güven & Nihal Sayın, Ayvalık ve Cunda’nın lezzet duraklarını OGGUSTO’ya özel anlattı.

Yaklaşık 10 yıldır Cunda’da hizmet veren ve gerek atmosferi gerek de menüsü ile hafızalarda harikulade anılar ve tatlar bırakan Ayna’nın sahibi/işletmecisi/şefi Ezgi Güven ve Nihal Sayın, Ayvalık ve Cunda’daki lezzet duraklarını özel olarak cevapladı.

Kendi restoranınızda misafir olsanız ne yerdiniz?

“Başlangıç olarak ‘Zeytinyağlı Tabağı’; çünkü bu yemek Cunda’nın bir küçük özeti. Nefis Ayvalık zeytinyağı ile pişirilmiş, mevsime göre değişen sebze yemeklerinden oluşuyor. Vejeteryanlar için de harika bir seçenek. Ana yemek olarak da tabii ki ‘Şımarık Pilav’. Kalamar mürekkebiyle ve tamamen yerli deniz ürünleriyle pişirdiğimiz bu pilav Ayna’nın simgesi haline geldi.”

Ayna, yerel malzemeler kullanan; sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye çalışan; içinde sağlığa zararlı katkı maddeleri bulunan hiçbir paket ürün satın almayan gastronomik dozu yüksek Cundalı bir yeme-içme-oturma mekanı. Yemeklerini sadece Ayvalık sızma zeytinyağı ve teryağı ile pişiren mekan, Ege’nin naifliğini tabaklarına yansıtırken acele etmiyor, değer bilerek hareket ediyor.

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Ayvalık’taki favori lezzet durağınız neresidir?

“Ayvalık’ta küçük bir esnaf lokantası olan Fırat Lokantası’nda Nihat ustanın pişirdiği sübye yahniyi yemeyi çok seviyoruz. Ama saat 2’den sonra giderseniz yemekler bitmiş olabilir.”

1988’den beri Ayvalık’ta hizmet veren Fırat Lokantası, sahibi Nihat ustanın kökenlerinin Midillili olmasının da etkisiyle oldukça leziz yemekler çıkaran bir esnaf lokantası. Sübye yahninin yanı sıra enginar yemeğinin de o günün en hızlı tükeneni olduğu lokanta, kendine özgü ve mütevazı hali ile müşterilerini memnun ediyor. Fırat Lokantası Pazartesi ve Cumartesi günleri arasında saat 06:30’dan öğleden sonra yemekler bitinceye kadar açık.

Romantik bir buluşma için nereye gidilir?

“Cunda Ortunç Club romantik bir buluşma için harika bir yer. Çam ormanlarının arasından, dünyanın en keyifli yollarından biriyle ulaşıyorsunuz Ortunç’a. Sonra güneş batarken şarabınızı yudumlayıp muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir; lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.”

Ortunç, 1980 yılında Devlet Opera ve Balesi'nde sanatçı olarak görev yapan Necla – Orhan Tunç çifti tarafından aile işletmesi olarak kuruldu. Yıllar içerisinde yerli ve yabancı misafirlerin keşif noktası olan Ortunç, onlara çevredeki tarihi ve doğal zenginliklerin tanıtımını misyon edindi. Minimalist konsepti, dingin ortamı, doğal ürünlerden hazırlanan mutfağı ve bu güzelliklere eşlik eden müzikleri ile öne çıkıyor. Doğaya yıllar boyu yapılan yatırımlar beraberinde Ortunç'a Mavi Bayrak Ödülü, Yeşillenen Oteller Sertifikası ve Yeşil Anahtar Ödülü'nü getirdi.

{771967}

Nerede Kahve İçilir?

“Ayvalık’ta yıllardır güzel kahveler yapan, konumu nedeniyle de şehir merkezinde harika bir buluşma noktası olan Cafe Le Petit.”

Ayvalık ana caddesinden denize doğru kıvrıldığınızda üç katlı bir binanın köşesinde bütün mütevaziliği ile misafirlerini karşılayan Cafe Le Petit, çalan müzikleri, ev yapımı likörleri, kahve yanında gelen leziz kurabiyeleri ile yaz akşam üzeri buluşmaları için ideal.

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Nerede kahvaltı edilir?

“Çamlık Dondurmacısı. Kahvaltı için her gün çok iyi bir seçenek. Ayvalık’ın turistik olamayan havasını yaşamak için de iyi bir seçenek.”

1980’den beri Ayvalık’ta hizmet veren Çamlık Dondurmacısı, adını bulunduğu Çamlık mevkiinden alıyor. Dondurmalarında tamamen doğal ürün kullanan ve üretimin tamamını üstlenen mekan sabah 07:30’dan gece 02:00’a kadar açık.

Yabancı bir misafiriniz gelse onu nereye götürürsünüz?

“Ayvalık’ın tek yerel şarabını üreten Ma’adra Şarap Bağları bence harika bir seçenek. Hem tüm körfezi görebileceğiniz harika bir manzarası var hem odun fırınında yaptıkları pizzalar nefis şaraplara eşlik ediyor hem de bağları ve şaraphaneyi gezmek misafirler için de harika bir etkinlik oluyor.”

Ma’adra Vineyards, uzun yıllar mimarlık sektöründe emek verdikten sonra bilgi birikimini ilgi alanı olan şarap konusunda kullanmaya karar veren Fikret Özdemir tarafından hayata geçirildi. 300 dönümlük bir araziye yayılan bağlar, ‘‘iyi tarım’’ uygulamalarıyla işlenerek Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Bornova misketi, Pinot Noir ve Öküzgözü üzümlerinin üretimine ev sahipliği yapıyor. 2012’de ilk üretimine başlayan şaraphane bağın hemen içinde konumlanıyor. Projesi Mimar Fikret Özdemir tarafından yerçekimi akışına uygun olarak tasarlanan şaraphanenin bağın içinde yer alması, toplanan ürünün bozulmaya uğramadan anında işlenmesini sağlıyor. Klasik şarap üretimi tekniklerini modern yöntemlerle uygulayan şaraphanede üretimler bir Fransız önolog kontrolünde yapılıyor.

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Damak zevkiniz için en doğru lezzet kaçamağı neresi?

“Zeytinbağ Otel. Şef Erhan Şeker yerel malzemelerle deneysel, harika yemekler pişiriyor. Kazdağları’nda Çamlıbel köyündeki otelde gerçekten sıra dışı lezzetler keşfedebilirsiniz.”

Ege Denizi’ne, yarım adalara, koylara, ada ve adacıklara bakan zeytin ve badem ağaçlarının diyarındaki Zeytinbağ Otel, botanik parkını andıran bahçesi ile huzur dolu bir mekan. Burada her şey doğal, her şey el emeği, göz nuru. Odanızın taş duvarları ve ahşap kapılarından, kahvaltıda yediğiniz reçele, elinizi yıkadığınız sabuna kadar. Otelin sekiz odasına ilaveten, Tuncel-Menend Kurtiz’e ait olan taş evin iki odası da eskiden olduğu gibi özel durumlarda, arzu eden konuklara açılabiliyor. Otele sadece 50 metre mesafedeki ev rahatlığında dekore edilmiş odalardan birinde Türk hamamı var. Doğallıkla konforun iç içe olduğu otelin konukları, şehirden ve iş hayatının stresinden yorulmuş, beş yıldızlı otel faslını tamamlamış, huzur dolu bir tatil isteyen, sağlıklı beslenmenin yanısıra damak tadına önem veren kişiler.

Ayvalık ve Cunda Lezzet Durakları: Ezgi Güven & Nihal Sayın

Ayvalık ve Cunda’nın en iyi pastanesi sizce neresi?

“Ayvalık’ta uzun yılardır hizmet veren Güler Pastanesi, geleneksel Ayvalık tatlılarını tatmak için harika bir yer.”

Ayvalık’ta çarşının girişinde sağda yer alan Güler Pastanesi, 1946’dan beri kalitesinden ödün vermeden hizmet veriyor. Ufak dükkanın önünde özellikle sakızlı kurabiyeler için uzun kuyruklar oluşuyor. 1947 yapımı ve İtalya’dan gelen dondurma makineleri ile otantik bir havaya sahip pastaneye sabah erken giderseniz sıcacık lor böreği ile kahvaltı yapma şansını da yakalayabilirsiniz.

Ayvalık ve Cunda’da Mutlaka Gidilmesi Gereken Yer Neresi?

“Cunda adasındaki Necdet Kent Kütüphanesi. Cunda’nın harika panoramik manzarasını buradan izleyebilirsiniz. Kütüphanedeki ilginç kitapları inceleyebilir ve eski yeldeğirmeninin harika restorasyonunun keyfini çıkarabilirsiniz.”

Yıllar yılı harap bir şekilde kalan değirmen ve kilise, Rahmi M. Koç'un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi-manevi katkıları ile restore edilerek 2007 senesinde Necdet Kent Kütüphanesi adı altında yeniden açılmış. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet veren kitaplığa ilerleyen yaşı nedeni ile göz sağlığı bozulan, "Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum," diyen Emekli Büyükelçi Necdet Kent'in ve eşinin ismi verilmiş. Necdet Kent'in oğlu Muhtar Kent, merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bu kitaplığa bağışlamış.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları