preloader

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Yazı Boyutu:

Dünyanın en iyi etik moda markalarını bir araya getirdik.

Nezaketin yeni ‘cool’ olma kriteri sayıldığı 2019, kuşkusuz etik moda için de bir dönüm noktası olacak. Senelerdir yüksek moda dünyasında Vivienne Westwood ve Stella McCartney’in sözcülüğünü ve öncülüğünü üstlendiği hareket, hızlı modanın gezegeni ne denli tahrip ettiği gerçeği iyice gün yüzüne çıktığından beri, moda endüstrisinin yüzünü -zoraki de olsa- yeşile çevirmeye sevk etti. Artık bu konuda duyarlı olmak romantizm değil, bir realite.

Eğer etik modanın gardırobunuzu tamamen özensizce dikilmiş, kaşındıran, ham kumaşlarla dolduracağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; zira mevzu fikirsel ve görsel olarak bunun çok ötesinde. Kıyafetlerin tasarımında, hammaddelerinde ve üretiminde insani değerleri yüceltirken çevreye olan zararı en aza indiren etik moda hareketinin öncüsü markalar, gerçekten giymek isteyeceğiniz ve içinde kendinizi iyi hissedeceğiniz parçalara imza atıyorlar.

SKIIM

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Parizyen şıklığı Londralı havalılığı ile buluşturan SKIIM, deri ve süet üzerine uzmanlaşmış bir hazır giyim markası. Trend kaygısı gözetmeksizin zamansız ve incelikli tasarımlara imza atan marka, tedarik zinciri konusunda oldukça şeffaf, adil ticaret ilkelerine bağlı ve uzun süre dayanıklılığı sahiplenen üretim yapısında. Sosyal ve çevresel standartları yakalamış sürdürülebilir üretim yapan tedarikçilerden temin ettikleri derileri, modern kadının yaşam zevkine uygun parçalara dönüştürmekte de oldukça iyiler.

Rêve En Vert

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Mottosu organik, lokal ve adil olan 30’u aşkın lüks ve sürdürülebilir markaya yer veren online platform Rêve En Vert, bünyesinde satışa sunduğu kıyafetlerden gönderim yaptığı paketlere kadar etik kaynaklardan besleniyor. Ofisini de çevreci ilkeler doğrultusunda kuran platform, dürüst bir gardıroba sahip olmak isteyenlerce ziyaret edilebilir.

Everlane

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Herkesin fark yaratabileceğine inanan Everlane, istisnai kalitesi, etik fabrikaları ve radikal şeffaflığı ile gardıroplara giren parçalar için doğru tercih olmayı hedefliyor. Senelerce giyilebilecek çizgide kaşmir kazakları, İtalyan stili ayakkabıları ve tişörtleri ile keşfetmeye değer.

J. Crew

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Daha sürdürülebilir ürün, tedarik zinciri ve üretim operasyonu gibi başlıkların yanı sıra çalışanlarını da güçlü kılmayı hedefleyen J.Crew Group, artık Fair Trade US ile ortaklaşa çalışıyor ve kıyafet üretimini belli miktarlarda tutmaya çalışıyor. Zira mutlu ve adil bir çalışma ortamının evlerdeki ve topluluklardaki yaşantıyı da olumlu etkileyeceğini iyi biliyorlar.

Swedish Hasbeens

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

‘Daha iyi bir dünya için daha iyi ayakkabılar’ sloganı ile 2006 senesinde yola çıkan İskandinav markası Swedish Hasbeens, takunyalarında ve aksesuarlarında yüksek kalite ve çevreyle barışık materyaller kullanıyor. Tamamı geleneksel artizan ustalıkla elde üretilen ayakkabılar, bu sayede kendilerine has bir eşsizlik de kazanıyor. Global bir fenomen haline gelen marka, 20 ülkede satılıyor.

BITE

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Sıra dışı kalitede kıyafetleri, incelikli detaylarla buluşturarak güzelliğin bir dışavurumu olarak tanıtan BITE, Londra merkezli bir atölye. Marka etiketiyle çıkan her parçayı doğu Londra’daki atölyelerinde üreten; sadece doğal, sertifikalı organik kumaşlar kullanan BITE, stilini her sezon güncelleyerek koleksiyonlarında evrimsel bir çizgi izliyor. Estetik, lüks ve zanaati buluşturan kadın giyim üzerine çalışan markanın kuruluş tarihi 2016.

Maison de Mode

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Hazır giyim, mücevher, aksesuar ve ev eşyaları konusunda uzmanlaşan online butik Maison de Mode, lüks etik markaların bir araya geldiği bir platform. Amanda Hearst ve Hassan Pierre tarafından 2012 senesinde bir konsept pop-up mağaza ile yola çıkan platform, saf lüksü benzersiz bir alışveriş deneyimi ve sorumlu ilkelerle buluşturuyor.

Nudie Jeans

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

İskandinav denim markası Nudie Jeans, yaydığı rahat ve gezgin stili havası ile etik giyim alanında söz sahibi markalardan. Üretiminin tamamını %100 organik pamukla yapan ve pamukları geleneksel metodlardan %91 daha az su kullanarak elde eden marka, tedarik zinciri konusunda oldukça hassas. İş ortaklığı yaptığı fabrikalara habersiz ziyaretlerde bulunarak üretim koşullarının her zaman yüksek standartlarda olmasını garanti altına alırken bu raporlarını da internet sitesinden yayınlayarak herkesle paylaşıyor.

Lindex

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Faaliyetinin her alanında inovatif ve sürdürülebilir olmak için sıkı çalışan Lindex, geçmiş sezon ürünlerini ileri dönüştürerek yeni bir Re:Design koleksiyonu çıkarttı örneğin. Tedarik zincirinde cinsiyet eşitliği konusunda da harekete geçen 2017 kuruluşlu İsveçli moda markası, çalışma alanında fırsat eşitliğini destekliyor. Daha sürdürülebilir bir gardırop için müşterilerine bilinçli alışveriş danışmanlığı da veren Lindex, bu anlamda iyi bir ilham kaynağı.

TOMS

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Aldığınız bir ayakkabı ile ihtiyacı olan bir çocuğa ayakkabı hediye etmenize olanak tanıyan TOMS, bugüne kadar 86 milyon çift yardımda bulundu. Çevre ve hayvan hakları konusunda da aktivist ruhunu her daim dinamik tutan marka, kurduğu bu iş modelini her geçen gün daha da ileriye taşımayı başarıyor.

Colorful Standard

Dünyanın En İyi Etik Moda Markaları

Danimarka kökenli giyim markası Colorful Standard, zamansız ve minimal modelleriyle günlük yaşamınızda ve seyahatlerinizde kullanabileceğiniz kilit parçalar tasarlıyor. Genetiğiyle oynanmamış tohumları yetiştirerek elde ettiği %100 organik pamuktan oluşan parçalar, moda dünyasına sürdürülebilir bir bakış açısı kazandırıyor. Marka minimal ve tasarım giyinmenin ötesinde, sürdürülebilir projeleri Avrupa yönergelerine göre en iyi uygulamalı üretim ve çalışma ortamına sahip olup, gelirlerinin %5ini de yardım kuruluşlarına bağışlıyor. Ürünlerini tüm Vitruta mağa bulabilirsiniz.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları