preloader

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Yazı Boyutu:

“Az al, iyisini seç, uzun süre kullan” mottosunun izinde sorumlu bir gardırobun nasıl olması gerektiğini inceledik.

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

İngiliz ikonik moda tasarımcısı Vivienne Westwood, 2014 senesinde yaptığı bir canlı röportaj esnasında -daha sonra sorumlu ve sürdürülebilir modanın mottosu haline gelecek- şu cümleyi kurdu:

“Daha az alın, iyisini seçin ve uzun süre kullanın.”

Kapitalizm ve satın alma alışkanlıklarının değişmesi gerekliliği üzerine verdiği röportajda Westwood, moda endüstrisinin yeni gündem konusu olan etik ve çevreye duyarlı üretim şekillerine dikkat çekmişti.

Sadece Avustralya’da her 10 dakikada bir 6000 kg kıyafetin atığa dönüştüğü; sezonluk trendler uğruna olumsuz şartlarda üretilen her 1 dolarlık tişört için 2700 litre su kullanıldığı ve örneğin H&M’in mağazalarında yer alan 4.3 milyar dolar değerindeki kıyafetlerini ‘tüketmek’ için yaktığı gerçekleri göz önüne alındığında Westwood’a hak vermemek olanaksız.

Peki artık aylık olarak değişen trendler ve çağın hızlı tüketim alışkanlığı hücrelerimize bu denli nüfuz etmişken nasıl daha sorumlu bir gardıroba sahip olabiliriz? Dilerseniz bu mottoyu sırasıyla açalım…

Daha az alın

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Kendinizi sırf o sırada popüler diye bir şey alma arzusundan koparırsanız, moda çok daha eğlenceli bir konu haline gelebilir. Zira bu durum modayı takip etmeyi tamamen bırakmanız anlamına gelmiyor. Onun yerine sosyal medyayı, dergileri ve blogları mevcuttrendleri öğrenmek için kullanabilir ve daha sonra hoşunuza gidenleri gardırobunuza adapte edebilirsiniz.

İyisini seçin

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Hızlı moda markalarının her ay koleksiyon değiştirip bu ürünleri ucuza satabilmesinin çok basit bir nedeni var; kalitesiz malzeme kullanımı ve kötü üretim koşulları. Oysa sorumlu ve sürdürülebilir moda markaları gelip geçici trendleri takip etmek yerine senede iki kez kaliteli kumaşlarla iyi şartlarda üretilmiş temel parçalardan oluşan koleksiyonlar çıkarıyor. Etik ve çevreye duyarlı bu üretim modelinden çıkan ürünler daha ‘pahalı’ olsalar bile kaynakları doğru kullanarak kaliteli sonuçlar meydana getiriyor. Bu da bizi bir sonraki başlığa götürüyor.

Uzun süre kullanın

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Yüksek kalite ile üretilmiş bir kıyafetin kullanım süresi kuşkusuz iki yıkamadan sonra renginin solacağını ve dikişlerinin döneceğini bildiğiniz halde aldığınız kıyafetlerden daha uzundur. Bu kıyafetler, trend kaygısı ile üretilmediklerinden dolayı da moda ile rekabet etmez; çünkü zamansızdırlar. Zamansız parçalardan oluşan bir gardırobun kendi içindeki ahenkle keyifli ve zevkli pek çok farklı kombin yapabilirsiniz.

Sorumlu bir gardıroba giden adımlar

Sorumlu Bir Gardırop Nasıl Olmalı?

Aslında ne kadar çok kıyafetiniz ve aksesuarınız olduğunu görmek için tüm gardırobunuzu boşaltın. Her bir parçayı deneyin ve üzerinize uyup uymadığını, içinde kendinizi iyi hissedip hissetmediğinizi kontrol edin. Son 1 sene içinde giymediyseniz ve önünüzdeki 3 gün içinde de giymeyecekseniz o parçaları bağışlamak veya satmak üzere bir kutuya ayırın.

Stilinizi tanıyın ve bundan sonraki alışverişlerinizde bu çizgideki parçalara yatırım yapın. Siyah, beyaz ve nötr tonların temel parçalarınızda olmasına özen gösterin.

Karıştırın ve uydurun. Giyinirken biraz oyun oynamaktan çekinmeyin. Temel parçalarınızı farklı şekilde gösterecek yeni kombin yöntemleri deneyin. Bunun için Instagram’da süregelen #10×10 ve/veya #10x10challenge etiketlerine göz atmanızı öneririz.

Sürdürülebilir ve etik üretim koşullarını benimsemiş markalardan alışveriş yapmaya çalışın. Lokal üretimi ve adil ticareti destekleyin.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları