preloader

En Çevreci Lüks Otomobiller

En Çevreci Lüks Otomobiller

Yazı Boyutu:

Hiç olmadığı kadar lüks yeni nesil elektrikli otomobilleri inceleyin.

Cenevre Otomobil Fuarı’nda çok hızlı, güçlü ve pahalı otomobiller haricinde çok çevreci elektrikli otomobiller de vardı. Bu sene dikkat çeken bir konu ise yeni nesil elektrikli otomobillerin hiç olmadığı kadar lüks ve aynı zamanda çeşitli olabileceği gerçeğiydi. Audi’den Mercedes’e hemen her markada lüksten ödün verilmeden çevreci olunabileceğinin kanıtları SUV’den minibüse, spor coupe’lerden liftback’lere yayılan bir yelpazede mevcuttu. İşte onlardan bazıları.

Polestar 2

Volvo’nun elektrikli otomobil markası Polestar, ikinci model lansmanını Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi. Tesla’nın en uygun fiyatlı seçeneği Model 3’e birebir rakip olarak konumlandırılan Polestar 2, 2020’de yollara çıkacak. İlk aşamada Çin, ABD, Almanya’nın da aralarında bulunduğu 9 ülkede satışa sunulacakken fiyatlar 60.000 Euro seviyesinde olacak. “Launch” adındaki bu seriden sonra daha düşük donanımlı Polestar 2 modelinde fiyatların 40.000 Euro’ya kadar gerileyebileceği açıklandı. 2 elektrik motorunda 402 HP güç ve 660 Nm tork barındıran Polestar 2, 500 km menzil sunabilecek.

En Çevreci Lüks Otomobiller

Volvo XC40 ile aynı platform üzerinden yükselen Polestar 2, aslında 5 kapılı bir liftback. Performans paketi ile alındığında Öhlins amortisörler, Brembo frenler ve 20 inçlik forged jantlarla donatılan araçta altın renkli emniyet kemerleri, fren kaliperleri ve sibop kapakları oluyor. Volvo’nun yeni nesil farlarından “Thor’un Çekici” bu araçta da kendine yer bulurken teknoloji olarak çok düşük enerji tüketimli Pixel LED’e görev veriliyor. Bir diğer not olarak, bu far tasarımlarında Berk Keskin’in imzası bulunuyor.

Audi Q4 e-tron Concept

En Çevreci Lüks Otomobiller

Audi, elektrikli otomobillerine “e-tron” uzantılı isimler veriyor. Bunun en son örneği olan Q4 e-tron Concept, ilk seri üretim model “e-tron”dan daha kompakt boyutlara sahip. Audi Q4 e-tron, 2020’nin sonunda müşterilere teslim edilmeye başlandığında markanın beşinci seri üretim otomobili olacak. 2.77 metrelik dingil mesafesiyle iç mekanında bolca yer sunan Q4 e-tron, markanın dıştan kompakt ama içinde bolca yer sunan SUV’lerinden biri olacak. Elektrikli motorlarında toplamda 301 HP güç barındıran araç 460 Nm gibi maksimum tork değerine ulaşabiliyor.

En Çevreci Lüks Otomobiller

4 tekerlekten çekişli Audi e-tron Concept, 180 km/s elektronik olarak sınırlandırılmış maksimum hıza, 6.3 saniyelik 0-100 km/s hızlanmasına ve 450 km’lik bir menzile sahip. Bataryalarının yüzde 80’i, hızlı şarj istasyonlarında 30 dakikada şarj edilebilecek. Q4 e-tron’un e-tron’dan en belirgin farkı, boyutlarının haricinde halen geleneksel bir biçimde kameralar yerine yan aynalara yer verilmesi.

Mercedes Concept EQV

En Çevreci Lüks Otomobiller

Mercedes, dünyanın ilk seri üretim MPV’si olacağını iddia ettiği EQV’yi Cenevre’de ortaya çıkararak farklı bir alanda daha bir “ilki” gerçekleştirdi. Markanın minibüs ve MPV formatlarındaki aracı V-Serisi, Türkiye’de bilinen adıyla Vito’nun üzerinden ortaya çıkartılan EQV’de 6, 7 ya da 8 kişilik koltuk konfigürasyonları yapılabilecek. EQV’deki her bir koltuk lüks ulaşım ihtiyaçlarını sonuna kadar karşılamayı hedefliyor. Aracın tabanına yerleştirilen bataryalar sayesinde iç mekanda hiç yer kaybı olmadan elektrikli altyapı için gereken düzen oluşturulmuş.

En Çevreci Lüks Otomobiller

100 kWh’lık bataryaları sayesinde 400 km menzil sunması beklenen Mercedes EQV’nin hızlı şarj istasyonlarında 15 dakika içerisinde 100 km’lik menzil sunabileceği de açıklananlar arasında. Maksimum hızı 160 km/s’de sınırlandırılan aracın eATS adındaki teknik altyapısı, 204 HP’lik elektrikli motor, aktarma ve şanzımanı kapsıyor ve tüm bu sistemler ön aksa yerleştirilebiliyor.

En Çevreci Lüks Otomobiller

Ülkemizde de hayli popüler olan çok kişilik özel ulaşım çözümlerine sıfır emisyonlu yani çevreyi hiç kirletmeden hizmet edecek olan Mercedes EQV’nin henüz kesin olmamakla beraber 2020’den itibaren yollarda olması bekleniyor.

Piech Mark Zero

En Çevreci Lüks Otomobiller

Otomotiv tarihine yön veren ailelerden Porsche ve Piech gibi isimler yeni bir markada yeniden doğuyor. VW’nin emekli CEO’su Ferdinand Piech’in oğlu Toni ve Rea Stark Rajcic ortaklığında kurulan Piech Automotive’in ilk modeli Mark Zero, minimalist spor otomobil felsefesini elektrikli mobilite ile bir araya getiriyor. Bu aracın en vurucu özelliği; hızlı bir şarj istasyonunda 4 dakika 40 saniye içinde bataryalarının yüzde 80’inin şarj edilebilmesi. Şarj esnasında çok zor ısınan bataryalarını Hong Kong merkezli Desten Group’tan alan Mark Zero, şarj istasyonu altyapısını ise Çinli Qingdao TGOOD Electric’ten temin edecek. Bu sayede yaklaşık 5 dakikalık rekor bir sürede araç şarj edilerek elektrikli otomobil kullanıcıların en büyük kabuslarından biri olan bekleme süresi ortadan kaldırılacak.

En Çevreci Lüks Otomobiller

4432 mm uzunluğundaki 2 kişilik GT araç 500 km menzil sunabiliyor. Sıfır emisyonlu Mark Zero, 201 HP’lik 3 adet elektrikli motorunda toplam 603 HP sunabilecek. Önde bir arkadaki iki motorun etkisiyle 4×4 özelliğine kavuşan Mark Zero, 3.2 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabilecek ve 250 km/s maksimum hıza ulaşabilecek. 1800 kg ağırlığındaki Mark Zero’nun hafifletme çalışmaları devam ederken aracın ne zaman seri üretime geçeceği Cenevre Otomobil Fuarı sonrasındaki siparişlere bağlı. Piech Automotive’in hedefi ise Mark Zero’dan sonra modüler platform üzerinden 4 kişilik bir otomobil ve bir de SUV üretmek.

Audi e-tron Sportback Prototip

En Çevreci Lüks Otomobiller

Audi’nin bir diğer sürprizi ise e-tron Sportback idi. Coupe formlu SUV pazarındaki yeni bir model konumuna gelecek olan aracın A7 Sportback müşterilerine de göz kırpacağı tahmin ediliyor. Yalnız bu modelde benzinli ya da dizel motorlar değil, elektrikli iki adet motora görev verilecek. 402 HP güç ve 664 Nm’lik tork değerleriyle mevcut e-tron modeline gönderme yapan prototipin 2020 sonlarında yollarda olması bekleniyor. 417 km menzil ve 5.7 saniyelik 0-100 km/s hızlanması gibi verileri açıklanan aracın henüz iç mekan bilgileri verilmedi.

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları