preloader

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan Tığlıoğlu

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan Tığlıoğlu

Yazı Boyutu:

Başarılı Türk moda tasarımcısı Elvan Tığlıoğlu markasını kariyeri ve markasını OGGUSTO’ya anlattı.

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan Tığlıoğlu

Bilgi Üniversitesi, Sahne ve Gösteri Sanatları mezunu olan Elvan Tığlıoğlu, kariyerine bir reklam ajansında başladı. Altınyıldız grubunda 1 yıl vitrin tasarımı, V2K’da 1 yıl moda danışmanlığı yaptı. Halkla ilişkiler ve organizasyon şirketlerinde çalışıp deneyimini arttırdıktan sonra aile şirketi Fransız moda organizasyon şirketi La Mode en İmages ile ortaklik yaptı. Bu süreçte Sibel Arna ile Stilator markasını kurarak 5 yıl boyunca markalara, ünlülere, dizi ve programlara stil danışmanlığı hizmeti verdi. 2014’ten itibaren de kurduğu Jaquette markası ile kendime özgü tasarım ve desenlerle oluşturduğu ceket, palto ve kimonoları satıyor.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Reklamcılık ve defile organizasyonları yapan bir aile ortamında büyüdüm. Kariyer seçiminizde aile ortamınızın, yakın çevrenizin çok büyük etkisi oluyor. Dolayısıyla kariyerime bir reklam ajansında başladım. Altınyıldız grubunda 1 yıl vitrin tasarımı, V2K’da 1 yıl moda danışmanlığı yaptım. Halkla ilişkiler ve organizasyon şirketlerinde çalışıp deneyimimi arttırdıktan sonra aile şirketimizle Fransız moda organizasyon şirketi La Mode en İmages ile ortaklık yaptık. Bugüne kadar Paris Moda Haftalarında izlediğiniz Givenchy, Chanel gibi büyük defilelerde ve daha birçok büyük organizasyonda imzası olan şirket 30 yıldır bu işi yapıyor. Bu şirketle beraber İstanbul’da Chanel’in ve Cartier’nin dünya lanmasmanını yapma şansı yakaladık. Gercekten heyecan ve gurur verici işlerdi. Dünyaca ünlü markaların işleyişlerini görmek ve mutfaklarında olmak çok önemliydi. Aynı süreçte Sibel Arna ile birlikte markalara, ünlülere, dizi ve programlara stil danışmanlığı hizmeti vermeye başladık. Stilator markamız 5 sene boyunca hizmet verdi. 2014 yılından itibaren de kendime özgü tasarım ve desenlerle oluşturduğum ceket, palto ve kimonoları Jaquette markam ile satmaktayım.

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan TığlıoğluMarkanızın kuruluşu hikayenizin hangi noktasına/zamanına denk geliyor?

Kariyerimdeki reklam, vitrin tasarımı, pr, organizasyon vb iş deneyimlerini farklı profesyonel şirketlerde edinirken bir yandan senaryo yazarlığı kurslarına gitmekteydim. Yazdığım kısa deneme, şiir ve sinopsis çalışmalarım için bir blog açtım ama birgün içim sustu ve dışım konuşmaya başladı. İnsanoğlu hayatta kendini bir şekilde ifade etme ihtiyacı duyuyor diye düşünüyorum. Kimisi yazarak kimisi çizerek, kimisi şarkı söyleyerek, kimisi doğurarak…. Koleksiyonlarımın hepsi aslında bir dışavurumdur. Ben de bir marka doğurdum ve şimdi beş yaşında.

Markanızı birkaç kelime ile ifade etmenizi istesek…

Pozitif, çoşkulu, havalı, cazibeli, özgün, özgür, hem feminen hem maskülen ve güçlü.

Tasarım yapmayı başka bir ‘şey’e benzetseydiniz bu ne olurdu?

Endorfin, özgürlük.

Koleksiyon yaratım sürecinde nelerden besleniyorsunuz?

Özgür olma hali, sınırsızlık, seyahat, dekorasyon, müzik ve her müziğin yarattığı tavır… Seyahatlere ek olarak sanırım içime doğru yaptığım seyahatlerden çok besleniyorum.

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan TığlıoğluKoleksiyonunuzu oluştururken izlediğiniz kriterler ve bağlı kaldığınız prensipler var mı?

Her sezon bir başlık üzerine koleksiyonlarımı geliştiriyorum ve illüstratörlerle birlikte çalışıyorum. Sanırım en belirgin kriterim Jaquette’e özgü çizilen desenlerim, kullandığım canlı renkler, asimetrik ve gösterişli ‘hacimli’ paltolarım.

Kullanmayı en çok sevdiğiniz malzemeler (kumaş, aksesuar vs) ve renkler neler?

Sezon fark etmeksizin özel desenler için illüstratörlerle çalışıyorum. Bu özgün parçaları oluşturmak için hangi kumaş gerekiyorsa ona yöneliyorum. Genellikle kış aylarında ağırlıklı olarak yün, suni kürk, kaşmir; takımlarda kolay buruşmayan poly-viskon ve yünü de tabii ki kullanıyorum. Yaz aylarında kimonolarımda koton ve ipek kullanıyorum.

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan Tığlıoğlu‘Trend’ kavramı sizin için ne anlam ifade ediyor?

Trend modanın piramatüre halidir. Modacılarda bir sonraki koleksiyonları için ilham alırlar. Trend takip etmektense kendi hikayemi yaratmayı tercih ediyorum.

Moda endüstrisinin aldığı bu yeni (hızla değişen vitrinler ve stiller) form hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu girdaba kapılmalı mı, yoksa çemberin dışında mı kalmalı?

Hangi sektörün içerisinde olursak olalım o degisim, girdap hep var ama markanin mottosunu ve durusunu bozmadan hareket etme taraftarıyım. Jaquette’in mottusu ‘Kendini Kesfetmek’ / ‘(Dis)covering You(rself)’ Benim hayallerimin ‘hayat’a kavustuğu yerde ‘ceket’ vardı. Farklılıklardan bir bütün yaratmak, kendi bedenimi keşfederken sizi de keşfetmek amacıyla çıktım yola.

Türk Moda Tasarımcıları: Elvan Tığlıoğluİdeal bir moda haftası kurgulasanız bu nasıl bir organizasyon olurdu?

İstanbul Moda Haftası’nda daha fazla yabancı basina ve satın almacılara ulaşmayı hedeflerdim.

OGGUSTO okurları markanıza ve koleksiyonlarınıza nereden ulaşabilir?

Ürünlerime Arnavutkoy/Bebek’te bulunan butiğime gelerek ulaşabilirler. Ayrıca hem yabancı online (shop.jaquette.com.tr) hem de Türkiye online (jaquette.com.tr) adresim dahil olmak üzere kış aylarında Nişantaşı Giziagate, Akmerkez Building Shares, Akatlar Maristsa mağazasında, Ankara Arjantin22, Adana Celebre mağazasında yaz aylarında ise Bodrum Palmarina Giziagate, Bodrum Maçakızı Otel ve Mandarin Oriental’da bulabilirler. 2019 yazında yeni lokasyonlar ekleyerek ürettiklerimi satmaya devam edeceğim.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları