preloader

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Yazı Boyutu:

Markasını, hikayesi olan ve duygu barındıran olarak tanımlayan Meltem Tahrancı ile kendisi ve tasarımları hakkında konuştuk.

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Meltem Tahrancı Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Hayatının bir dönemi İngilizce öğretmenliği yaptı ve 2000 yılında takı tasarlamaya başladı. Bu günlerde ise iki işini de beraber yürüten tasarımcı, markasını özgün, hikayesi olan ve duygu barındıran olarak tanımlıyor.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

İtalyan Ortaokulu ve Lisesi’nde yaşadığım yatılı yılları ve edindiğim müthiş dostluklarla başlayan hikayeye bir anda Galatasaray Voleybol takımı eklenince hayatım biraz daha karmaşık hale geldi. Yorucu ama naif bir ergenlik süreci geçirdim. Boğaziçi Üniversitesi yılları akabinde İngilizce öğretmeni olarak çalıştığım sekiz yıldan bana kalan en güzel miras, bugün hayata karışmış yüzlerce mezun genç ve karşılaştığımızda yanağıma kondurulan sevgi dolu öpücükler. 2000 yılı itibariyle hayatıma giren tutkuyla bağlı olduğum tasarım ve yıl 2018 öğretmenliği tasarımla beraber sürdürdüğüm hayatımın bu dönemi… Bütün bu güzel anıların yanısıra, bugün beni hayata farklı pencerelereden bakmaya yönelten, dünyanın çok uzak bir köşesinde ilham ve moral kaynağım olan oğlum Kerem 21 yaşında bir genç adam; birbirimizden çok şey öğreniyoruz.

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Mücevherlere olan tutkunuzu ne zaman fark ettiniz?

Mücevherlere olan tutkumu fark etmeden önce tesadüfen bir yeteneğim olduğumu keşfettim. Daha evvel hiç denk gelmediğimden olsa gerek bunu oğlumun doğumundan sonra ara verdiğim öğretmenlik mesleğim dönemindeki ahşap boyama kursuyla farkettim. El emeğiyle yapılan işler, çıkan sonuç ve sıfır yorgunluk hissi beni çok etkiledi. 2000 yılında ahşap boyama kursundan aldığım eğitimin hemen akabinde gittiğim Hindistan gezisi, mistik havası ve her şeyden öte inanılmaz işçilikli, ışıltılı, yaratıcı mücevherleriyle benim için farklı bir dünyanın kapılarını araladı. Bu heyecan ile yaşanmışlıklarımı, hayallerimi vücuda getirebileceğim bir dünya yeni tutkum mücevher ile bana kollarını açmış bekliyordu.

Markanızın kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Mücevher tutkumun hakkını vermek için öncelikle bu konunun eğitimini almam gerekiyordu. Doğru zaman, doğru mekan ve doğru kişilerle yola çıktığıma inanıyorum. 18 yıldır aynı düzende işime devam ediyor olmam da benim için bu işin en güzel sağlaması. Yaptığım her işi ciddiye alırım, bu konuya da o kadar tutkuyla bağlandım ki markamı kurmak bu akışın içinde ilk yıllarda yer aldı.

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Markanızı 3 kelimeyle anlatın desek?

Tasarımlarımın beni yansıtıyor olmasını çok önemsiyorum. O sebeple üç kelimeyle markamı anlatmam gerekirse özgün, hikayesi olan, duygu barındıran derim. İşte bu sebeple markam ismim ve soyadımdan ibaret.

Koleksiyonlarınızı hazırlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Ben tecrübelerimden yola çıkarak hayatı geldiği gibi karşılamayı, getirdiklerini kabul etmeyi beraber akıp gitmeyi ve savaşmamayı hedefledim. Kontrol etme duygusu güçlü bir yapım olduğu için bunu gerçekleştirmek yazdığım kadar kolay olmuyor. Hepsinin bilincinde olup bu yapıyla tasarım yaparken yaşadığım herşey birebir tasarımlarıma yansıyor. Hayatın kendisi benim ilhamım, en son koleksiyonuma bu nedenle ‘Ruhunu Dinle’ / ‘Listen to Your Soul’ ismini verdim.

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Hayatınızın sonuna kadar tek bir mücevher takmak zorunda olsanız neyi seçerdiniz?

Babamın ben çok küçükken bir Uzak Doğu seyahatinden getirdiği zümrüt yüzüğüm vardı, ilk mücevherim. Onu ilk defa görebilmek için yıllarca beklemem gerekti. Yıllar sonra tutkuyla yaptığım tasarımcılığım bana zümrüt yüzüğümün möntürünü değiştirip yeni haliyle takma imkanını verdi. Böyle bir soru karşısında ilk aklıma gelen o yüzüğüm olduğuna göre, ömür boyu taksam hep yeniden tasarlayarak ona yeni enerjimi, yeni yaşanmışlıklarımı yansıtır her seferinde yeniden doğuşunu izlerdim.

Gelecekte mücevheri nerede görüyorsunuz?

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı

Dün, bugün, yarın mücevheri hep kadın bedeninde görüyorum. Kadın varlıkta, yoklukta her zaman kendini süsleyecek bir ışıltı, bir parıltıyı bedeninde taşımak isteyecektir.

Mücevheri en güzel taşıyan kadınlar sizce kim?

Mücevheri en güzel taşıyan kadınlar bence akımların esiri olmayan, dik duruşu, sağlam adımları olan özgüven sahibi ‘Less is More’ düşüncesinde olan kadınlardır.

Çok sevdiğinizi birine hediye edeceğiniz mücevher hangisi olurdu?

Çok sevdiğim birine hediye edeceğim mücevher, koleksiyonuma bugünlerde katılan son tasarımım olan kolye olurdu.

Türk Mücevher Tasarımcıları: Meltem Tahrancı
Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları