preloader

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Yazı Boyutu:

Paris’te bulunan Seine Nehri’nin sol yakasına inşa edilmiş Orsay Müzesi, Tripadvisor tarafından Dünyanın En İyi Müzesi seçildi. Biz de sizler için müzeyi inceledik ve gitmeniz için 5 neden yazdık.

Binanın Tarihi

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Orsay Müzesi’nin binası 900’lü yıllarda bir tren istasyonu olarak inşa edildi ve yirminci yüzyılın ilk yarısına kadar gar olarak kullanıldı. Zamanın en büyük ve modern garlarından biriydi. Kullanılan metal konstrüksiyon, yolcu asansörleri ve elektrikli raylar çok ilgi gördü; ancak 1970’li yıllarda artık binanın eski kalması nedeniyle garın yıkılıp yerine lüks bir otel yapılması gündeme geldi. Neyse ki uzun tartışmalar sonucunda binanın bir müze olarak kullanılmasına karar verildi ve restore edildi. 1986 yılında da Orsay Müzesi adıyla halka açıldı.

Mimari Yapısı

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Çok uzun bir geçmişi olan Orsay Müzesi, ihtişamlı bir mimariye sahip. Binanın ön cephesine baktığınız zaman dev camlar ve büyük bir saat karşılıyor sizi. İçeriye adım attığınızda da bu tarihi yapı sizi tamamen içine çekiyor. Bina restore edildiği için ilk etapta kendinizi müze yerine garda hissetmeniz gayet normal; ancak 138 metrekarelik salona adım attığınız anda müzede olduğunuz gerçeği tam anlamıyla sizi sarıyor.

Bulundurduğu Eserler

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Müzede 1845 – 1915 dönemi arasını kaplayan Fransız sanat eserlerine ağırlık veriliyor. O dönemde sanat dünyasına yön veren Monet, Renoir, Cezanne, Gauguin, Van Gogh gibi önemli isimlerin tabloları ve pek çok önemli heykel bulunuyor. Cehennem Kapıları (Rodin), Kırda Yemek (Manet), Moulin de la Galette’te Dans (Renoir), Mavi Nilüferler (Claude Monet) ve La Belle Angele (Paul Gauguin) müzede sergilenen en önemli eserlerden bazıları. Edgar Degas’ın Marie isimli balerin kız heykeli ise müzedeki en popüler heykeller arasında.

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Müzenin ikinci katında o dönem kullanılan mobilya ve aksesuarlar oldukça ilgi çekici. Antika eşyalara özel bir ilginiz varsa bu katı çok seveceğiniz garanti. Üçüncü katta bulunan Empresyonistler Galerisi müzenin en önemli kısmı. Parisli sanatçıların çizimlerindeki hatları belirsizleştirerek yaptığı eserlerin yer aldığı koleksiyon büyüleyici, mutlaka görülmeli.

{771282}

Manzarası

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Müzenin teras katından Paris’i kuşbakışı izlemek mükemmel bir deneyim. Paris’in en önemli yerlerinden Louvre Müzesi, Tulieries Bahçesi ve Montmarte Tepesi’ni bu terastan rahatlıkla görebilirsiniz.

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Terasın bir alt katında bulunan Le Cafe Campana isimli kafede, binanın dışında bulunan saatin mekanizmasını göreceksiniz. Özellikle saat tutkunları için bu mekanizmayı incelemek paha biçilmez olacak.

Konumu

Orsay Müzesi Dünyanın En İyi Müzesi Seçildi

Orsay Müzesi konumu itibariyle de oldukça etkiyeci; zira Seine nehri ayaklarınızın altında! Müze gezintisinden sonra nehir kıyısında bir gezintiye çıkabilirsiniz. Nehir kıyısındaki restoranlarda yemek yemek ve şehrin gürültüsünden uzak büyük bahçelerde dinlenmek çok keyifli olacak. Nehrin üzerinde bulunan meşhur Kraliyet ve Alma köprülerinin üzerinde fotoğraf çekmeyi unutmayın! Bunun yanı sıra müzenin çok yakınında Voltaire Bank isimli antika eşyaların satıldığı, arkeolojik kazılardan çıkan eşyaların sergilendiği bir yer bulunuyor. Paris’te tarih yaşamak için gitmeyi ihmal etmeyin.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları