preloader

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

12.06.2020
Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Yazı Boyutu:

Suyun altındaki uçsuz bucaksız dünyayı keşfetmek isteyenler için Türkiye’nin en iyi noktalarını bir araya getirdik.

Artık denizde sadece yüzmek size yetmiyor olabilir. O eşsiz maviliklerin altında, çok daha derinlerde neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Tabii rotalarımıza geçmeden önce üzerinde durmamız gereken önemli bir konu var. Dalış yapmadan önce uygulamamız gereken kuralları ve yapmamız gereken hazırlıkları bilmemiz gerekiyor. Çünkü kimse bilmediği bir dünyaya hazırlıksız yakalanmak istemez. Sualtındaki eşsiz evrenle tanışabilmek için plan listenizi sizinle paylaştığımız bilgilerle düzenleyebilirsiniz. Eğer hazırsanız sizi unutamayacağınız bir yolculuğa çıkaracak Türkiye’nin en güzel dalış noktalarını incelemeye başlayın.

Dalış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Başlangıçta Discovery Dalış Deneyimleyin

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Dalış yapmaya ne kadar istekli olursanız olun öncelikle kendinizden emin olmalısınız. Kendinizden eminseniz eğitim almadan önce mutlaka “Discovery Dalış’’ denilen deneme ya da keşif dalışını gerçekleştirin. Bu sayede vazgeçip geçmeyeceğinizi daha iyi anlamak için başlangıçta kendinizi deneyerek bir şans vermiş olursunuz. Ayrıca 5-6 metre kadar dalış yapabildiğiniz Discovery Dalış’ta, sağlığınızın bu spor için elverişli olup olmadığını da test edebilirsiniz.

Eğitimden Geçmeniz Gerektiğini Unutmayın

Su altı dünyasını Discovery Dalış ile yetinmeyip daha yakından tanımak istiyorsanız eğitim almanız şart. Bambaşka bir evrene şahit olacağınız için dalış size oldukça eğlenceli bir deneyim vaadetse de bunun riskli ve zorlu bir spor olduğunu unutmayın. Dalış sporu için eğitim alabileceğiniz yerleri ayrıntılı bir şekilde araştırın. İşe Türkiye’deki SSI, PADI ve CMAS gibi dalış sertifikası veren kuruluşları araştırarak başlayabilirsiniz. Eğitiminizi tamamlayıp dalış brövenizi aldığınızda maceraya hazırsınız demektir. Ancak dalış öncesi yükselme ve alçalma pratikleri yapıp, acele etmemeniz gerektiğini de unutmayın.

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Dalış yapma sıklığı, ilgi alanları, ekipmandaki beklenti gibi sebeplerden dalış ekipmanları tercihiniz farklılık gösterebilir. Dolayısıyla ekipman edinmek için acele etmenize gerek yok. Yüksek bütçeli olan bu ekipmanlara kursa başladıktan ve kendinizden emin olduktan sonra satın almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sık sık dalış yapmayanlardansanız ekipman kiralayabileceğinizi de aklınızda bulundurun.

Mutlaka Bilen Birileriyle Dalış Yapın

Dalış yaparken en önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardan biri eşli dalış. Bu da demek oluyor ki su altında problem yaşama ihtimaline karşı yanınızda bu sorunlara çözüm bulabilecek deneyim sahibi bir dalış eşinizin olması gerekiyor. Olası bir sorunda kurtarıcı hamlenin dalgıç eşleri tarafından gerçekleştirildiğini ve bu durumlarda eşli dalışın hayat kurtarabileceğini unutmayın.

Bonus: Nefesinizi Tutmayın

Sıra geldi eğitimlerin altın kuralına! Dalış esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta nefesi tutmadan normal bir şekilde almaya devam etmek. Sağlık problemleri yaşamamak için dalış sırasında en doğal haliyle nefes alıp vermeye devam etmelisiniz.

Kaş, Antalya

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Kaş’a gidip de dalış yapmadan dönülmez! Dalış denilince belki de akla gelen ilk yerlerden biri olan Kaş, sadece dalış için bile gidilebilecek bir yer. Etrafındaki adalarda maviliğine doyum olmayan koylar, muhteşem bir denizaltı deneyimi sunuyor. Balıklarla birlikte suyun metrelerce altında yüzebileceğiniz bölge, popülerliğini her geçen gün artırıyor. Eğer siz de suyun derinliklerinin hayalini kuranlardansanız, Kaş sizin için ideal bir seçim!

Besmi Adası kaplumbağa ve barakuda gibi deniz canlılarını izleyebileceğiniz eşsiz bir adres. Pabuç şeklinde bir görünümü olan bu adada çapaların bulunduğu bir batık da mevcut.

Dalışta Kaş’ın favori yerlerinden biri de Kanyon. İki ada arasında yer alan Kanyon’a ulaşmak için 20 metre uzunluğundaki bir duvar kadar dalmanız gerekiyor. Bu duvarlar eşsiz görünümdeki bir çok deniz canlısının da yuvası. Siz keyifle dalışınızı gerçekleştirirken onlar da ev sahipliği yapacak. Konyan’a ulaştığınızda dar bir mağara ve bu mağarada yaşayan bir sürü kırmızı karides göreceksiniz. Ayrıca Nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları da Kanyon’da bulunuyor.

Büyük mağara tam da deneyimli dalgıçlara göre bir nokta. 40 metre derinlikte karanlık bir mağara bulunmakta. Burada da Neptün danteli ve kırmızı karides sürülerine bir fener yardımıyla şahit olabilirsiniz.

Kaş’a en yakın mesafede bulunan Osmanlı batığı 23 metre derinlikte yer alıyor. Uçağın kargo bölümü yeni başlayanlar, iç kısımlarıysa tecrübeli dalışçılar için uygundur.

Bodrum, Muğla

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Dalış için Bodrum’u tercih edenlerdenseniz sessiz Kargı Adası’ni tercih edebilirsiniz. Akıntılı bir suya sahip olan bu ada, Bodrum’un en çeşitli deniz canlılarının bulunduğu yerlerden. Karaada hangi seviyede olursanız olun size dalış imkanı sunuyor. Çevresinde de Meteor, Alarga Koyu ve Paçoz gibi farklı dalış noktaları bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde tertemiz bir denizle karşılaşıp dalış yapmak isterseniz Büyük Resif tam sizlik. Üstelik burada Ege’nin neredeyse tüm deniz canlılarına şahit olabilirsiniz. Su altında tarihe tanıklık etmek için de Bitez Koyu’ndaki Osmanlı Çapası’na dalışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Fethiye, Muğla

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Fethiye’de dalış meraklılarının vazgeçemediği yerlerden biri Afkule. Duvar şeklinde 70 metrelik bir yarığın bulunduğu bölgede dalış yapmak ise nispeten daha kolay. Akdeniz’in mavi derinliklerinde mercanlar ve süngerlerle birlikte yüzme imkanı sağlayan Afkule’de suyun altından yukarıya bakılınca mağara ağzından içeriye düşen güneş ışınlarının muhteşem atmosferine tanık olabilirsiniz. Kızıl Ada Feneri ve Soğuk Mağara orta ve ileri seviyedeki dalıcılarının tercih ettiği rotalardan. Soğuk Mağara adını denizle karışan tatlı soğuk su akıntısından alıyor. Bu olaydan dolayı suyun kristalize oluşunu görebilirsiniz, ancak yanınıza bir el feneri almak şartıyla. Akvaryum Koyu her türlü seviye için uygun bir bölge. Derinliği en fazla 10 metreyi bulup kum balığına, grouper’a ve ahtapotlara yaşam alanı sağlıyor. Dalyan Koyu da rahatlıkla dalış yapabileceğiniz alanlar arasında. Bu yerin en güzel tarafıysa rengarenk balıkları izleyip gece dalışı da gerçekleştirebilmeniz.

Kalkan, Antalya

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Kaş’tan 45 dakikalık bir mesafede bulunan Kalkan, dalış için sıklıkla gidilen yerlerden biri. Özellikle de açıklarında iki gemi batığı bulunması, burayı oldukça dikkat çekici bir yer haline getiriyor. Suyun 15 metre ve 65 metre derinliğinde bulunan batıklar, dalgıçların ilgi odağı. Ayrıca kalkan açıkları, çok değişik ve fazla canlı türlerine de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Sıra eskiden fokların yaşadığı bilinen Mavi Mağara’da. Mağaranın içine deniz dibinden yansıyarak giren güneş ışınları mavi ve fosforlu görünümler oluşturuyor. York Düşesi- Sakarya Batığı’ da size etkileyici görüntüler sunacak yerlerden. 90 yıl önce batmış büyük bir yük gemisine ev sahipliği yapan yere deneyiminiz az olsa da dalış yapabilirsiniz. Ancak Pruva kısmı 45-65 metre derinliğinde olduğu için yalnızca çok deneyimli dalışçılar tarafından görülebilir. Öksüz Ada’da dalış yapmak isterseniz gece dalışını mutlaka deneyin. Böylece kırmızı renkli kabuklu yengeçlerin büyüleyici görüntülerine kadrajınızda yer verebilirsiniz.

Ayvalık, Balıkesir

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Kuzey Ege’nin serin sularında ahtapotlarla yüzmeye hazır mısınız? Türkiye’nin bilinen en iyi dalış noktalarından biri olan Deli Mehmet, dalışa başlayan herkesin hayalini kurduğu bir yer. Ancak her dalgıcın hayalini süslese de derin bir dalış noktası olması sebebiyle ileri derecede dalış deneyimine sahip olmanız gerekmekte. İnanılmaz resif manzaralarına şahit olabileceğiniz bu nokta, mutlaka denemeye değer.

Marmaris, Muğla

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Nefes kesen doğası ve berrak sularıyla Marmaris, dünya üzerindeki gerçek bir tatil cennetidir. Dağların gölgesinde yer alan uzun plajlarının açıklarında keyifli dalış bölgeleri ise her seviyede dalgıç için uygun. Sarı Mehmet Burnu ve Keçi Adası Feneri deneyimli dalışçıların rotasına eklemesi gereken iki yer. Bu yerlerde dalış yapacaksanız bol sayıda ahtapot ve müren göreceksiniz. Ayrıca Sarı Mehmet Burnu’nda Katedral Mağarası da yer almakta. Hayıtlı Burun’a eğitim amaçlı da gidilebilmektedir. Bölgenin ilgi çeken yanıysa amfora parçalarına rastlanabilmesi. Sualtı fotoğrafçılığı dalışlarınızla hobiniz haline geldiyse Baca Mağarası’na mutlaka dalmalısınız.

Saroz, Çanakkale

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Saroz’da bulunan Minnoş Adası, deniz seviyesinden oldukça yüksekte bulunduğundan adanın altında bulunan duvar, dalış severlere zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Mercan oluşumları ile de bilinen bölgede, genellikle kıyıya yakın ve kayalıklarla dolu alanlarda turuncu mercan oluşumları göz kamaştırıcıdır. Tecrübeli dalışçılar için Cehennem Koyu Türkiye’nin en güzel dalış noktalarından biridir bu bölgede de mercan oluşumlarını gözlemleyebilmektesiniz. Cennet Koyu’da gece alışları yapmanız için mükemmel bir adres. Özellikle 8-10 metre kadar daldıktan sonra kayalıklarda deniz canlılarını keşfedebilirsiniz. Derin dalışlar için Toplar Burnu ideal bir yer. Dipteki kaya oluşumları sizlere büyüleyici bir manzara sunuyor. Sünger ve mercan kaplı mağracıklar ve kavuklarda birçok böceğe de rastlanabilmekte. Denizin derinliklerinde birçok çeşit deniz canlısına ev sahipliği yapan Göbek Taşı’da gitmeye değecek yerler arasında.

Datça, Muğla

Türkiye’nin En İyi 8 Dalış Noktası

Datça herkesin hayalini kurduğu, belki de temelli yerleşmek istediği, doğal güzellikleriyle büyüleyen bir yerdir. Tertemiz denizi ve eşsiz kumsalları, Datça’yı farklı kılan özelliklerdendir. Bunların yanında ise Datça’yı özel kılan bir diğer özelliği ise Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olması. Suyunun berrak ve görüş mesafesinin de oldukça uzun olduğu Hisarönü, dalış için deneyimlenmesi gereken noktalardan biri.

Zeynep Ülgen
Zeynep Ülgen Tüm Yazıları