preloader

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Para çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Para çiçeğinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedin.

Para çiçeğinin özellikleri

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Para çiçeği (Crassula ovata) aynı zamanda şans bitkisi, yeşim bitkisi isimleriyle de bilinir. Parlak yemyeşil yapraklarıyla son günlerde en popüler salon bitkileri arasında yer alır. Anavatanı Güney Afrika olan geniş yeşil yapraklı bir bitki olan para ağacı, isminden de belli olacağı üzere; bereketi, bolluğu ve zenginliği simgeler. Bu inanılışın özellikle canlı yeşil yapraklarından ilham alınarak isimlendirilmiştir. Ayrıca saksıdaki toprağının içersine kağıt veya madeni para gömüldüğü zaman bulunduğu ortamın bereketinin artacağına inanılır. Para ağacının hikayesi, bitkinin hızlı bir şekilde büyüyüp serpilmesinden de gelir. Bereketli olduğu düşünülür ve bu bir tür zenginlik göstergesidir.

Para çiçeğinin çeşitleri nelerdir?

  1. Crassula ovata ‘jade’

  2. Crassula argentea ‘monstrose’, ‘gollum’ & ‘hobbit’

  3. Crassula argentea “Finger Jade”

  4. Crassula arborescens “Silver Dollar Jade”

  5. Crassula portulacea minima “Mini Jade”

  6. Crassula ovata “Whirly Bird”

  7. Crassula ovata “Lemon & Lime”

{773555}

Bakımı nasıl yapılır?

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

İdeal sıcaklıkları 15-30 dereceler arasında akdeniz iklim koşullarındadır. Crassula bitkisi hava akımlarından çok çabuk etkilendiği için esinti ya da cereyana maruz kalmayacağı konumda yerleştirilmeli. Gün ışığını direk alması bitki gelişimi için çok önemli. Yarı gölge veya gölge alan konumlarda kalan bitki büyümesini sınırlandıracak veya durduracaktır.

Crassula bitkisinin gelişimi için bir diğer önemli konu saksı seçimi ve saksı derinliği. Köklenmeyi ve bulunduğu kaba yayılması seven bir bitki olmasından dolayı derin saksıları tercih etmelisiniz. Her bitki de olduğu gibi saksının altının delik ve hava alıyor olması önemli.

Ne sıklıkla sulanır?

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Aşırı suyu sevmeyen para ağacının dibinde asla su birikmemelidir. Su birikimi kökten çürümeye, yapraklarda sararmaya ve yaprak dökümü ile sonlanır. Bitkinizi sularken en dikkat etmeniz gereken konu az sulama ile hafif nemli bir toprak sunmalısınız. İdeal sulama haftada bir az miktarlarda olmalı.

{77971}

Para çiçeği nasıl çoğaltılır?

Çoğaltılabilmesi için sağlıklı diri yetişkin bir yaprak sağa sola nazik hareketler ile bitkiden ayrıştırılır. Koparılan yaprak, koparıldığı yerden ucu suda olacak şekilde köklendirmeye bırakılır. Köklendikten sonra yavaş yavaş saksı büyüterek hızlı bir üretim sağlayabilirsiniz.

Para ağacının sağlığı için önemli konulardan biri de toprak seçimidir. Salon bitkileri için hazır iç mekan poşet toprakları tavsiye edilmez. Su tutuculuk özelliği düşük ponza taşı ile karışım yapılmış, hem suyu süzdüren hem de havadar bir toprak seçimi gelişiminde destek olacaktır.

Para Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bir süredir sulanmamış para çiçeği bitkisinin üzerine benekli, renksiz veya düşen yapraklar kuraklık stresini gösterebilir. Bu işaretleri görürseniz, bitkinize derinlemesine bir sulama yapın ve ileriye dönük toprak nemini daha yakından izleyin.

Bitkinizi üretmek istiyorsanız, yetişkin gelişmiş yaprağı dikkatlice gövdeden nazikçe ayırarak çok az bir suda köklendirmeye bırakılır. Yeterince kök salınımı gerçekleştikten sonra küçük bir kapta dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları