preloader

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Orkide çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Orkide çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Orkidenin özellikleri

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Phaleonopsis, yaklaşık olarak 60 tür cinsi olan salepgiller (orchidaceae) familyasından bir orkide cinsidir. Günümüzde en çok ilgi odağı olan ve tercih edilen tropikal orkidedir. Beyaz, pembe, mor, sarı, yeşil, turuncu gibi renklerin yanı sıra benekli, çizgili ve alacalı pek çok renkler de görülür. Phaleonopsislere doğada en çok Filipinler ve Endonezya’da rastlanır. Doğal yayılım alanları olarak Güney Çin, Tayvan, Malezya yarımadasından Kuzey Avursturalya’ya kadar görülür.

Yaşam alanları olarak Epifit (ağaçların üzerinde veya yosunla kaplanmış kaya oluklarında yaşayan) olarak görülür. Etli yapraklara sahiptirler ve genellikler yapraklar iki ila altılı karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olarak yetişir. Bitkinin bedeninden ve yapraklarının arasından pek çok pürüzsüz kök yetişir. Bu kökler besin ve su ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra bitkinin tutunma organlarıdır. Ve bünyesinde klorofil bulundurur.

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yetiştiği ortama göre, bitkinin gövdesinden veya yaprak aralarından; yukarıya veya aşağıya sarkık büyüyen ve uzunluğu 60 ila 80 santimetreye ulaşabilen sapların ucunda görünümü tropikal güvelere benzeyen ve tozlaşmaya uygun olan çiçekleri bulunur.

{773569}

Bakımı nasıl yapılır?

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Orkidenize bakarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur doğal ortamında epifit olan bitkinizin yaşayacağı saksı ve toprağıdır.

Toprak olarak orkideler için özellikle üretilmiş ağaç kabuklarından üretilen toprağı tercih etmelisiniz. Saksınız ise hava geçiren delikli ve ışık geçirgen olmalıdır. Saksınız dekoratif ve ışık geçirmiyorsa dikim esnasında köklerin yüzeyde kalıp ışık alabildiğinden mutlaka emin olmalısınız.

Orkideleriniz sıcak mevsimlerde 30 santigrat dereceye, soğuk mevsimlerde en düşük 15 santigrat dereceye kadar dayanıklıdırlar. Yoğun nemden hoşlanırlar. Evinizde veya ofisinizde orkidelerinizi koyduğunuz yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Orkidelerinize gün ışığını bol alan cam önlerinde bakabilirsiniz.

Orkide ne sıklıkla sulanır?

Sulama olarak orkidenizin köklerini daima hafif nemli olacak şekilde tutmalısınız. Sulama yöntemi olarak da püskürtme yöntemi orkideler için en ideal sulama yöntemi olacaktır. Yapraklarına gelmeyecek şekilde köklerini ve yapraklarını nemli olmalarını sağlarsanız bitkiniz daha sağlıklı yaşayacaktır. Ve sulama işlemini mutlaka gün içerinde sabah saatlerinde tercih etmeniz bitkiniz için en idealidir.

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Normal bitki büyüme seyrinde yılda bir veya iki yaprak sararıp dökülecektir. Eğer bitkinizin yapraklarında aşırı renk kaybı veya sararma görülürse aşırı nemden dolayı beslenemiyor demektir. Bu gibi durumlarda orkidenize yeniden özel toprağından alıp toprak değişimi yaparak kurtarabilirsiniz.

{773566}

Orkideleriniz mutlaka gün ışığı alan bölgelerde olmalıdır. Uzun süre (günde minimum 12-14 saat) gün ışığı alan bitkilerinizde büyüme ve yeniden çiçeklenme süresinde hızlanma görülür. Bitkinizin yeterli ışık alıp almadığını yapraklarından takip edebilirsiniz. Eğer yapraklar yumuşak ve yeşilliğini kaybediyorsa bitkiniz yeterince ışık alıp beslenemiyor demektir. Yapraklar diri ve parlak yeşil rengindeyse ışık bakımından yeterli konumda bulunuyordur.

Orkidenize yeniden nasıl çiçek açtırırsınız?

Orkide Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yeniden çiçeklenme için tüm çiçeklenmenin bitip çiçeklerin tamamının dökülmesini beklemelisiniz. Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra, çiçek açan dal kökten bakılarak dal üzerinde bulunan üçüncü boğumdan verev olacak şekilde mutlaka keskin bahçe makasıyla kesilir. Kesilen yere, hava alarak çürüme yaşanmaması için mum eriterek üzeri mumlanarak çürüme engellenir. Bitkiniz kökler arasından veya kestiğiniz gövde üzerinden yeni gövdeler üreterek mutlaka tomurcuklanarak çiçeklenecektir. Nazlı olduğu bilinen orkidelerinizin yeniden çiçek açması için yanında çiçekli bir orkide bulundurmanız da teşvik edici olacaktır.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları