preloader

Mum Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Mum Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazı Boyutu:

Mum çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Mum çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Mum çiçeğinin özellikleri

Mum Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hoya Bella’nın anavatanı Hindistan’dır. Eskilerde salonlarda mutlaka yetiştirilen sarılıcı formunda kendi gövdesini taşıyamayan bir süs bitkisidir. 100’den fazla türü bulunan mum çiçeği günümüzde nadir olarak bulunmaktadır. Adını yapraklarının üzerini kaplayan mum yapısına benzeyen parlak görünümünden almıştır. Çiçekleri şemsiye şeklinde, minik minik 10-15 çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşur. Rengi beyaz-krem çiçeklerin ortasında damlalar halinde tatlı bir öz oluşmaktadır. Çiçekler kuruyup dökülür ancak sapı kalır ve her yıl aynı saptan tekrar çiçek açar. Gövde uzadıkça da yeni çiçekler açar. Oldukça güzel ama ağır kokusu vardır, kapalı mekan da insana uyku verir.

Kensini taşımayan bitki olmasından kaynaklı mutlaka gövdesi kökten itibaren desteklenmelidir. Çiçeklenme dönemi mayıs-eylül arasındadır. Çok nazik olan mum çiçeği çiçeklenme döneminde yer değişikliği yapıldığında mutlaka çiçek döker.

Bakımı nasıl yapılır?

Mum Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Mum çiçekleri nazlı ve narin bitkilerdir. Yetiştirilirken son derece nazik olmanız gerekecektir. Zengin karışımlı toprağa ektiğiniz bitkinize ilkbahardan sonbaharın başına kadar potasyum oranı yüksek olan gübre ile 15 günde bir uygulama yapmanız gerekmektedir. Kış aylarında ise bitkiniz gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Aydınlık ve havadar yerleri tercih ederler. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığına karşı da korunmalıdır. Bitkinin ışık durumu sık sık değiştirilmelidir. Değişim yapılmazsa bitkiniz ölecektir. Mum çiçeğiniz ilkbahar ya da yaz aylarında, üzerinde iki yaprağı bırakılmış gövde çelikleri ile çoğaltılabilir.

{773571}

Mum çiçeği ne sıklıkla sulanır?

Mum çiçekleri suyu çok sever. Yaz aylarında mutlaka suyu sık sık kontrol edilmelidir. Çiçeklenme döneminde çiçeklerine su gelmemesine çok dikkat edin. Aksi taktirde çiçeklerini dökecektir. Kış aylarında bitki dinlenme döneminde suya az ihtiyaç duyar. Hafif nemli bir toprak ile kış aylarını rahat geçirecektir.

Duygu İlayda Çetin
Duygu İlayda Çetin Tüm Yazıları