preloader

Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

26.10.2020
Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

Yazı Boyutu:

Erkek tipi saç dökülmesinin nedenlerini ve saç ekimi, mezoterapi, PRP gibi tedavi yöntemlerini keşfedin.

Saç dökülmesi, çoğu erkeğin problemi… Ancak durum sandığınız kadar ümitsiz değil! Özellikle 16-40 yaş aralığında görülen erkek tipi saç dökülmelerinde erken dönemde yardım almak saç kaybını kontrol altına alma imkanı sağlıyor. Böylelikle saç ekimine gerek kalmadan ağrısız ve ameliyatsız yöntemlerle saç miktarının artmasını sağlamak ve saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün olabiliyor.

Saç sağlığı sorunlarını inceleyen bilim dalı olan trikoloji alanında uzman, Akademi Saç Terapi’nin kurucularından Trikolog Evrim Bayraktar‘a danışarak hazırladığımız bu dosya, erkek tipi saç dökülmesi ve tedavi yöntemleri hakkında merak ettiklerinize ışık tutuyor.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Neden Oluyor?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

Erkeklerin %25’inin 25 yaşına kadar, %40’ının da 40 yaşına kadar karşılaştığı erkek tipi saç dökülmesinde, başın ön ve tepe bölgesindeki saçlar dökülerek zayıflarken, yan ve ensedeki saçlar bu durumdan etkilenmiyor. Saç kayıpları, erkeklerin %90’ında genetik yatkınlık sebebiyle ilerliyor. Bayraktar, şöyle diyor: “Kişi daha doğuştan, saç kaybı genleri ve kayıp yaşının belirlendiği genetik bir programla doğuyor. Ağırlıklı olarak ergenlik sonrası testosteron üretiminin arttığı dönemde aktif hale gelen genetik programın etkisiyle 16-30 yaş arası bir dönemde saç kayıpları daha yoğun görülmektedir.”

Genetik saç kaybı, aslında erkeğin olgunlaşma sürecinin bir parçası. Bayraktar, erkeklerde saç dökülmesinin genetik yatkınlık, testosteron hormonunun varlığı ve saç kılıfındaki reseptörlerin erkeklik hormonu ‘Dihiydro-Testosteron’a (DHT) olan duyarlılığı olmak üzere üç temel sebebe dayandığını söylüyor ve ekliyor: “DHT hormonu; testosteron hormonuyla cilt yüzeyinde bulunan ‘5 Alfa-Redüktaz’ enziminin birleşmesi sonucu meydana gelen, saçta genetik kaybı aktive eden hormondur. Bu hormonun etkisiyle dökülen her saç bir sonraki evrede daha zayıf çıkıp daha kısa yaşar. Bir süre sonra da saç oluşumu sonlanır.”

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?

Saç dökülmesi, bir ilacın yan etkisi, kilo kaybı, kötü beslenme, yüksek stres seviyesi gibi vücut ritmini olumsuz etkileyen tetikleyici faktörler sebebiyle geçici olarak bazı dönemler artış gösterebilir. Bu zamanlarda kişi beslenme ve uykusuna dikkat edip, saç derisine sürülen ve saçta belirli süre kalan bir tonik veya losyon desteğiyle saç dökülmesini azaltabilir. Ancak unutmamak gerekir ki bir uzman tarafından kişinin saç bakım alışkanlıkları, beslenme ve yaşam şekli, aile öyküsü gibi faktörler değerlendirilerek kişiye özel belirlenen programlar, bireysel yapılan bir bakımdan daha hızlı ve daha başarılı sonuçlar getirir.

“DHT oluşumunu sınırlayan uygulamalarla genetik saç kaybı azaltılabilir ve süreci geciktirilebilir. Ancak genetik saç dökülmesini tamamen durduran bir tedavi şekli henüz bulunmamaktadır.” diyor Bayraktar. Genetik alt yapılı saç kayıplarında dökülme kontrolünü sağlamak ve yeni saç çıkışlarını tetiklemek için en etkili tedavi yöntemleri arasında bakın neler var.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

Saçın Beslenmesi İçin Mezoterapi

Saçı mezoterapi yöntemiyle besleyebilirsiniz. Saçın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, aminoasitlerle keratolitik ve stimulant bazlı bileşenlerin saçlı deriye direkt enjekte edilmesi işlemi olan mezoterapi uygulamalarında hedef saçın belirli bir dönem metabolik hızını artırarak saç foliküllerini canlandırmak ve saçın beslenmesine yardımcı olmak. Saç dökülmesinin arttığı dönemlerde dökülmeyi kontrol etmek, amaçlı tamamlayıcı bir tedavi olarak tercih edilebilir. Uzman bir doktor tarafından uygulanması gereken yöntem için önerilen sıklık haftada 1 seans.

Saç Köklerini Güçlendirmek İçin PRP (Platelet Rich Plazma)

Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

PRP tekniğinde kişinin vücudundan belirli bir miktar kan alınıyor ve kan sıvısı özel bir işlemle plazmasından ayrıştırılıyor. Bu işlemde amaç kandaki trombosit (platelet) açısından zengin kısmı ayrıştırmak. Elde edilen trombositler saç bölgesine enjeksiyon yoluyla geri veriliyor. Tromboistler içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde zayıflayan saç köklerini güçlendirmeye ve dönemsel kayıpları yavaşlatmayı sağlıyor. Uzman bir doktor tarafından 2-3 haftada bir uygulanması öneriliyor.

Saç Yoğunluğunu Artırmak İçin Laser Terapi

FDA tarafından onaylı Düşük Yoğunluklu Soğuk Laser terapisi, saç dökülmesini önlemek ve saç kaybını geciktirmek amaçlı uygulanan, yan etkisi neredeyse hiç bulunmayan bir ışın terapisi. Işığa maruz kalan saçlı dokularda hücre metabolizması uyarılarak kan dolaşımı hızlanıyor. Böylece saç kökleri daha iyi besleniyor, saç hücrelerinde protein sentezi güçlenerek saçın gelişmesini ve uzamasını teşvik ediyor. 4 ay düzenli kullanım sonucunda saçların kalınlaşmasında ve saçlanmada artış, saç dökülmelerinde ise azalma gözleniyor. Haftada 2-3 kez 15 dakika uygulanıyor.

Trikolojik Bakımlar da Çözüm Olabilir

Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En Etkili Çözümler

Kişiye özel bir tedavi programı için klinik trikologlardan saç analizi, danışmanlık ve trikolojik bakım desteği alabilirsiniz. Kozmetik alt yapılı nano moleküler teknoloji sayesinde saç köküyle buluşabilen trikolojik bakımlar içeriklerinde DHT baskılayıcı ajanlar ve cilt yüzeyinde kan dolaşımını artırıcı bileşenler barındırıyor. Saç derisine sürülen yüksek geçirgen losyon bakımlar laser ışın terapisi ve masaj terapi seansları ile uygulanabiliyor. 4-6 ay boyunca haftada 2 seans yeterli oluyor.

Elif Tuncel
Elif Tuncel Tüm Yazıları